Khamis, 30 Oktober 2008

Sorbitol

Sejenis gula alkohol dihasilkan semasa penurunan gula glukosa (glucose) atau fruktosa (fructose). "Alkohol disini bukan bermaksud alkohol arak, nama diberikan kerana cara penghasilanya."

Sorbitol juga boleh dihasilkan daripada gula jagung, glukosa, dan dektrosa (dextrose).

Berwarna putih, manis,boleh dijumpai pada pelbagai jenis buah berries,buuah-buahan dan rumpai laut atau dihasilkan secara sintetik

Ia digunakan sebagai agen perasa, pengganti gula untuk pengidap diabetis, dan sebagai pelembab didalam produk kosmetik dan pelbagai produk lain.

Selain digunakan sebagai pemanis tiruan ia juga digunakan sebagai pemekat, dan penstabil didalam produk gula-gula (candies), gula getah dan lain-lain.

Sorbitol juga digunakan sebagai pemanis dan agen pengering, mengekalkan kelembapan dan kesegaran didalam produk jelly, kelapa parut, toppings, fondants, baked goods dan lain-lain.

Digunakan sebagai untuk mengurangkan rasa pemanis tiruan didalam minuman dan makanan dietetic.

Walaubagaimanapun jika digunakan berlebihan boleh menyebabkan diarrhoea dan gastrointestinal distress.

Jadi jika ingin menggunakanya didalam makanan hendaklah mematuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 rujuk pada peraturan 134.

Halal ke tak?

Halal...boleh digunakan dengan syarat ia mematuhi Peraturan -  Peraturan makanan.




Tiada ulasan: