Khamis, 16 Oktober 2008

Bahan Antioksida

Ia adalah sebatian kimia yang digunakan untuk menjaga komponen tertentu pada makanan daripada menjadi rosak atau hilang semasa melalui proses pengoksidaan.

Sebatian-sebatian asli yang perlu dijaga daripada pengoksidaan, terutamanya seperti minyak-minyak (asid lemak politaktepu), vitamin E dan C.

Antara bahan antioksida yang biasa digunakan dalam industri makanan ialah
alfa-tokoferol, asid askorbik, propil galat, butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT) dan lesitin.

Sebahagian daripada antioksida ini larut air dan ada yang larut lemak.

Jadi penggunaanya bergantung pada jenis makanan yang hendak diawet.

Bahan-bahan ini jika kita perasan ia ada terdapat pada label produk makanan yang mudah menjadi tengik contohnya minyak masak, makanan bergoreng, margerine, peanut butter dan lain-lain lagi.

Perkara yang paling penting disini kita hendaklah memastikan "carrier" untuk bahan antioksida ini.

Kerana "carrier"/bahan pembawa mungkin menggunakan gelatin yang dikuatiri kehalalnya.

Jadi sebagai pemeriksa kita haruslah melihat produk informasi bahan ramuan ini dahulu.

Sebagai pengguna pastikan ada logo halal Malaysia, kerana perkara ini telah buat penelitian.




Tiada ulasan: